OTVORTE SI ŠAMPANSKÉ AKO PÁNI - ŠABĽOU!

Arrow long prev Naspäť

OTVORTE SI ŠAMPANSKÉ AKO PÁNI - ŠABĽOU!

OTVORTE SI ŠAMPANSKÉ AKO PÁNI - ŠABĽOU!

V podstate sa jedná o useknutie konca hrdla fľaše. Seknutie šabľou je vedené po fľaši v mieste švu smerom k hrdlu, tak aby ostrie narazilo na sklenený výstupok na jeho konci. Sila úderu potom na tomto mieste oddelí hrdlo fľaše aj so zátkou.

Pred samotnou sabrážou (sabrage) sa sekt musí vychladiť na 3 – 5 °C, odstráni sa drôtený košíček a asi troj centimetrový široký pruh staniolu v mieste švu. Skúsení someliéri dokážu napríklad urobiť sabráž aj pomocou pohára, podšálky, popolníka, podkovy, podpätku od topánky, alebo s inými na to vhodnými predmetmi.

Nepodceňujte prípravu


K efektívnemu otváraniu fľaše šampanského sa používa šabľa, mačeta alebo veľký neohybný nôž. Táto technika má svoje zákonitosti, ktoré treba dodržiavať. Hlavné je treba mať na pamäti, že nie s každou fľašou šumivého vína sa dá sabráž urobiť.

 - Tlak vo fľaši musí byť aspoň 3 atmosféry (väčšina kvalitných šumivých vín, všetky šampanské). Pokiaľ by vo fľaši nebol dostatočný tlak, nemusela by sa sabráž podariť, pretože tlak nebude stačiť k odstreleniu hrdla.

- Tradičný tvar fľaše s jasne viditeľným švom a s hrdlom dostatočne ohraničeným skleneným výstupkom.

- Fľaša šampanského sa nechá chladiť najmenej 24 hodín na teplotu asi 3 – 5 °C. Pokiaľ nie je fľaša správne vychladená, môže nastať pri sabráži explózia. Studené víno tiež lepšie drží CO2, čím sa znížia straty vína.

Šabľa, mačeta či nôž sa uchopia do jednej ruky. Aby sa uchránilo ostrie, používa sa často tupá hrana zbrane.

- Fľaša sa uchopí ľavou rukou (praváci) za spodok, palec sa pre väčšiu bezpečnosť vsunie do priehlbiny dna, a fľaša sa drží v uhle asi 40 stupňov (vtedy už máme odstránený drôtený kočík a staniol) a nájdeme si šev fľaše.

- Ruka držiaca fľašu sa plne natiahne a pravou rukou (praváci) sa plynulým ráznym seknutím zbrane prejde po hrdle fľaše v mieste švu až k rozšírenému výstupku na konci hrdla. Úder urazí koniec hrdla fľaše, ktoré aj so zátkou odletí preč. Sek nemusí byť príliš rýchly, ani veľmi silný. Veľmi dôležitá je však plynulosť pohybu.
 

Bezpečnosť je prvoradá!
Useknuté hrdlo fľaše má ostré hrany, a preto je nebezpečné. Otváranú fľašu preto vždy nasmerujte mimo ľudí a zvierat, iba na bezpečné miesto, kde nehrozia ani škody na majetku, ktoré by takýto sklenený letiaci črep mohol spôsobiť.

- Sek stačí viesť iba po dĺžke fľaše, aby nedošlo k poraneniu ruky, ktorá ju drží.

- Pozor! Fľaša, na ktorej bola neúspešne urobená sabráž, bude krehkejšia ako  zvyčajne, a je s ňou preto nutné zaobchádzať so zvýšenou opatrnosťou.

- Prúd šampanského, ktorý pri takomto otváraní  vystrekne z fľaše, by mal spoľahlivo vyplaviť všetky prípadné malé črepiny. Vhodné je ale mať pripravený pohár k ich  bezpečnému zachyteniu. Prvý naliaty pohár tak pre istotu dajte bokom.

Nakupujte teraz  kvalitnú šabľu na sabráž Berndorf Sandrik u nás len za 24,90 eur bez DPH

Kategórie
Konvektomaty & Pece Konvektomaty & Pece
Príprava Príprava
Chladiaci program Chladiaci program
Umývací program Umývací program
Kuchynský riad Kuchynský riad
Kuchynské náradie Kuchynské náradie
Skladovanie & Hygiena Skladovanie & Hygiena
Stolový invertár Stolový invertár
Bar & Káva Bar & Káva
Pizza a pekáreň Pizza a pekáreň
Catering Catering
Stolové zariadenie Stolové zariadenie
Varná technológia Varná technológia
Jednorázové produkty Jednorázové produkty
SKLO SKLO
Nerezový nábytok Nerezový nábytok
Berndorf Sandrik Berndorf Sandrik
náhradné diely
Vitríny Vitríny
Značky